Menu Content/Inhalt
Strona Główna arrow Żywienie w szpitalu
- Żywienie w szpitalu PDF Drukuj Email
Wpisał: Administrator   


 Żywienie w szpitalu

Każdemu pacjentowi przebywającemu w naszym szpitalu lekarz zaleca odpowiednią dietę  – w zależności od wieku i stanu zdrowia. Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych.
Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Chorzy, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują pielęgniarki. Mogą brać udział w karmieniu chorego również bliscy pacjenta.

Nie zakazujemy przynoszenia posiłków domowych, jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego prosimy o skonsultowanie się z dietetyczką szpitalną lub pielęgniarką dyżurną.

 PRODUKTY ŁATWO PSUJĄCE SiĘ:

PODUKTY  MLECZNE: JOGURTY, SERKI, MLEKO,
MASŁO I  TŁUSZCZE  DO  SMAROWANIA,TWAROŻKI, SER  ŻÓŁTY

WĘDLINY

PRZETWORY  RYBNE

OWOCE, SOKI  OWOCOWE  I WARZYWNE

Wyżej wymienione produkty można posiadać podczas pobytu w naszym  szpitalu. Istotne jest, by produkty te były przechowywane w sposób minimalizujący możliwość zepsucia.
W każdym z oddziałów szpitalnych znajduje się lodówka wyznaczona tylko i wyłącznie do przechowywania produktów dostarczonych pacjentowi przez rodzinę.

Produkty należy przechowywać szczelnie zamknięte z ważnym terminem przydatności do spożycia, podpisane przez pacjenta
(imię, nazwisko, oraz data włożenia do lodówki)

W lodówkach nie należy przechowywać produktów łatwo psujących się: gotowanych - dostarczonych przez rodzinę
(np zupy, pierogi, pasztety, sałatki, kompoty itp.) oraz produktów otwartych np. serki, jogurty, obranych owoców.

W każdym  oddziale naszego szpitala istnieje możliwość podgrzania indywidualnego posiłku pacjenta 

KLASYFKACJA DIET

 Dieta

Stosowanie

Zasada 

 

Dieta normalna

racjonalny sposób żywienia

 u chorych nie wymagających żywienia dietetycznego

 Sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw

 Dieta lekkostrawna - żywienie zapewniające dowóz wszystkich składników pokarmowych w ilościach pokrywających dobowe zapotrzebowanie z uwzględnieniem doboru produktów i odpowiedniej technologii

 w chorobach gorączkowych, wieku podeszłym, w niedoborach wyrównanych lub czynnościowych, chorobach przewodu pokarmowego, wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych

 dieta powinna oszczędzać przewód pokarmowy. Wyłącza się potrawy ostre, pobudzające nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, potrawy tłuste przebywające długo w żołądku oraz potrawy zawierające dużo błonnika. Dieta zawiera około 70 g. białka

 Dieta wysokobiałkowa - dieta o zawartości 100- 130 g. białka

 w wyrównanej marskości wątroby, zespole nerczycowym, cukrzycy, przewlekłej niewydolności krążenia, nadczynności tarczycy, wyniszczenia organizmu, odleżyny, zranienia

 potrawy gotowane na wodzie i parze, duszone bez obsmażania, pieczone w pergaminie. Podaje się 1,5g-2,0g białka /kg masy ciała na dobę.

 Dieta niskobiałkowa - dieta o zawartości do 40 g. białka

 w niewydolności nerek i wątroby

 potrawy gotowane na wodzie i na parze, duszone bez obsmażania, pieczone w pergaminie

 Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika

 w chorobach pęcherzyka żółciowego oraz w przewlekłym zapaleniu trzustki

 dieta z ograniczeniem błonnika pokrywa zapotrzebowanie energetyczne, jest łatwostrawna (zawiera około 70 g. białka, 50 g .tłuszczu, resztę zapotrzebowania pokrywają węglowodany)

 

Dieta z ograniczeniem tłuszczów i cukrów prostych

 w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym (z dodatkowym ograniczeniem sodu)

 dieta niskokaloryczna z ograniczeniem tłuszczu, cukrów prostych i małą ilością cholesterolu

 Dieta niskowęglowodanowa z równoczesnym zwiększeniem białka i nieznacznym ograniczeniem tłuszczów

 w cukrzycy

 Potrawy gotowane na wodzie i na parze,duszone bez obsmażania, pieczone w pergaminie

 Dieta niskokaloryczna

 we wszystkiego rodzaju otyłościach

 Podaje się około 800-1500kcal w zależności wykonywanej pracy, wieku oraz możliwości chorego i jego aktualnej masy ciała

 Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i błonnika

 w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy w zespołach po wzdęciu żołądka lub jelit i przewlekłych nieżytach

 stosowanie pokarmów wiążących kwas solny, nie wymagających jego wydzielania, małosolnych, niedrażniących żołądka. Pokarmy jeść co 2-4h. Dobowo podaje się 2200-2500kcal, w tym 70-100g białka, 70g tłuszczu, resztę stanowią węglowodany.

 Dieta z modyfikacjami konsystencji

 po zabiegach operacyjnych, w ostrych nieżytach żołądkowo-jelitowych, po krwawieniu z przewodu pokarmowego, w niektórych chorobach zakaźnych

1.  papkowata - schorzenia jamy ustnej i przełyku, rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych

2.  płynna - nudności, wymioty, brak łaknienia, biegunka

 

 

 

 

 

 

potrawy miksowane, przetarte

 

płyny podawać w małych porcjach

 

 Diety specjalne

 według zaleceń lekarza

 według zaleceń lekarza